top of page

Consultant in digital

“Het wordt altijd meer, nooit minder,” verzuchten opdrachtgevers van digitale projecten nogal eens. Meer tijd, meer geld. Waarom lukt het zo slecht om vooraf een realistische inschatting te maken van wat er nodig is?

​

Na zo’n 25 jaar managen van online projecten en teams weet ik het antwoord. Het is een open deur, maar ik trap ’m toch even in: digitale projecten zijn complex.

​

De opdrachtomschrijving is vaak summier. De startfase laat weinig ruimte voor details. Verwachtingen zijn lastig te verwoorden. Bovendien loopt de gemiddelde stakeholder bepaald niet warm voor techniek dus waar al die uren in gaan zitten, is slecht voor te stellen. Terwijl de gemiddelde digital ondertussen ook niet de skills heeft om uit te leggen dat het echt allemaal nodig is.

​

Is er dan niets aan te doen? Zeker wel.
Bijna alles valt op te lossen met tijdige, duidelijke en voldoende communicatie. Het draait om steeds opnieuw helder maken wat we doen en waarom: vooruitzien, keuzes inzichtelijk maken, argumenten scherp krijgen en metaforen gebruiken die uitleggen waar tijd en energie heen gaan. Zodat ook duidelijk wordt wanneer het genoeg is - en er niet toch nóg iets ‘kleins’ moet vóór we naar ‘live’’ kunnen.

​

Dat communiceren - of noem het: luisteren, voorstellen, onderhandelen, chuncken, reflecteren, duwen, invoelen, sleuren, verbeelden, aanmoedigen, ingrijpen, vlottrekken en concluderen. Dat doe ik dus. Daarmee help ik organisaties bij het scherpstellen van doelen en het behalen van resultaten. Omdat ik mijn sporen verdiend heb in het werkveld van online communicatie is dat de rode draad in het type opdrachten waarbij ik betrokken ben.n. 

​

Projecten die wel op tijd live gaan

Ten tijde van de eerste dotcom-hype in 1999 managede ik mijn eerste online project: een digital community voor Haagse middelbare scholieren, in opdracht van Universiteit Leiden. Daarna volgden er vele, vele projecten. Succesvolle projecten, al heb ik soms ook moeten leren van fouten. 
​
Je kunt me dus inzetten voor het organiseren van digitale projecten - van het ontwikkelen van iets geheel nieuws tot het verbeteren van iets bestaands. Het begint bij mij altijd met het zonneklaar formuleren van doelen en beoogd resultaat. Wat willen we bereiken, voor wie, en waarom? Het gaat daarbij vaak over intern draagvlak en externe impact. Vervolgens gaan we aan het werk met een intern team, een bureau - of allebei. Ik ken de valkuilen en zorg dat we er niet in vallen. 
​

Ervaring met

  • schrijven van programma’s van eisen voor websites, platformen en applicatie

  • invoeren van toptaken op tientallen (overheids)websites

  • ontwikkelen van concepten voor online oplossingen

  • organiseren van digitale campagnes

  • evalueren en verbeteren van bestaande websites

  • agile projectmanagement in van digitale projecten in onderwijs, zorg, overheid en commerciële dienstverlening

​

Teams die lekker samenwerken en leveren

Het scherpstellen van teamdoelen en het bewaken van resultaten - al meer dan een kwart eeuw geef ik leiding aan teams - projectmanagers, UX-designers, developers, marketeers, communicatiemensen en content creators. Ik help ze beter samen te werken en doelen te behalen. Als mensgericht leider voed ik wat bijdraagt aan groei. Ik heb aandacht en hart voor uitdagingen, maar uiteindelijk gaan we wel poetsen. De sleutel tot succes: samen glasheldere KPI’s formuleren en zorgen voor vaste ijkmomenten. Geen vage voortgang, maar tastbare stappen richting een gedeeld eindpunt.

​

​Ervaring met

  • dagelijkse leiding van multidisciplinaire teams

  • opzetten van een nieuw marketingteam

  • samenvoegen van teams na overname

  • externe teamcoaching op het scherpstellen en scherp houden doelen

  • invoering van outputgericht werken in developmentteams

 

Strategie in een (halve) dag

Van vage ambitie naar concreet plan. Wat mij betreft hoeven we daarvoor niet drie dagen de hei op. Samen met mijn opdrachtgevers heb ik dingen snel helder. Soms komt er wat onderzoek bij kijken: deskresearch, interviews of doelgroep/gebruikersonderzoek. Als het aan mij ligt nooit veel, de issues en richting zijn meestal wel duidelijk. Ik kom snel met een overzichtelijk rijtje bullets die iedereen begrijpt. Indien nodig ondersteund met een gefundeerd adviesrapport.

​

De laatste jaren ben ik ondergedompeld in de ScaleUp-methode van Verne Harnish. Deze aanvliegroute verbindt de abstractie van lange termijn in overzichtelijke stappen met de urgentie van vandaag en de acties die daarbij horen. Ik vind dat fijn. En mijn ervaring is dat iedereen dat fijn vindt. Oók buiten het commerciële werkveld. We houden als mensen nu eenmaal van een glorende stip op de horizon, maar willen vandaag ook lekker concreet en zinvol aan de bak. 

 

​​Voorbeelden van opdrachten

  • opstellen van een heldere businesscase

  • ontwikkelen jaarplan online marketing met messcherpe kpi’s

  • advies over effectiever (en minder) inzetten van online kanalen 

  • onderzoeken behoeften gebruikers van online platform

  • organiseren van interne input voor online communicatie

  • vernieuwen missie en visie na van veranderingen in de markt​​

​
 

​​

Mariska de la Saussaye Briët
Hoofd Communicatie
CJG Rijnmond

Désirée was een stevige sparringpartner voor mij - en mijn teamleden - bij verschillende online communicatieopdrachten. Met hoofd én hart stapt ze voor 200% in. Altijd samen op weg naar een tóp eindresultaat. 

Lem van Eupen
Directeur
Nationaal Agentschap Erasmus+

Bij kennismaking was al meteen duidelijk: Désirée kwam met een kraakhelder concept voor onze behoefte aan een website met een complexe combinatie van doelgroepen en inhoud. Nooit spijt van gehad dat we voor haar kozen.

Patrick Besten
Directeur Business Development
Vreugdenhil Dairy Foods

Bij het ontwikkelen van onze nieuwe brand strategy hoorden ook een nieuwe missie en visie. Het lijkt eenvoudig om hiertoe te komen, echter was dat bij ons niet het geval. Daarom hebben wij Désirée daarbij gevraagd te ondersteunen. Na een ronde van consultaties kreeg zij de vinger achter de juiste woorden. Daar waren wij erg blij mee.

Opdrachtgevers

logo Universiteit Leiden
logo Stichting Lezen en Schrijven
logo STOWA
logo Hoogheemraadschap van Delfland
logo Erasmus+
logo Brandweer
logo K+V
logo Gemeente Delft
logo Centraal Planbureau
logo Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard
logo Vreugdenhil Dairy Foods
logo Era Contour
logo Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid
logo Hoogheemraadschap van Rijnland
logo Groei & Bloei
logo Servicepunt71
logo VNG
logo Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra
logo Genootschap Onze Taal
logo Topsportcentrum Rotterdam
logo CJG Rijnmond
logo Unie van Waterschappen
logo Vink Bouw
bottom of page